Featured post

Important Study Material for SSC CHSL 2017 GK and English pdf

Study Material for Upcoming SSC CHSL Exam 2017 Download free GK and Current Affairs from the SSC Portal. English and Quantitative Aptitude...

Advertisement

Free Online Test Series For SSC CGL 2016 Expert’s Tips and Tricks to Crack SSC CGL Exam | Preparation Tips

Latest Current Affairs October 2016 for SSC CGL Exams 2016-2017

1. Who has recently (Sept-2016) assumed charge as first woman Director Marketing of the Public sector Bharat Electronics Ltd (BEL)?
Answer: Anandi Ramalingam
Note: It is the first time that a woman has been appointed as the Director of the company.

2. Centre has recently notified the Bharat Stage (BS)-VI emission standards for two-wheelers & four-wheelers from ___ throughout the country?
Answer: April 2020
Note: The govt has decided to skip the BS-V norms & move to the BS-VI norms from BS-IV being followed now.

3. Name the Service launched by Indian Railways recently to facilitate access to wheelchairs, battery operated cars for elderly, differently-abled people?
Answer: Yatri Mitra Seva

4. Monika Kapil Mohta was recently appointed as the next Ambassador of India to which country?
Answer: Sweden

5. The Harvard Foundation recently named whom as its 2016 Humanitarian of the Year?
Answer: Aung San Suu Kyi

6. Union HRD Minister, Prakash Javadekar on 20 September 2016 has launched PARAM-ISHAN supercomputing facility at which IIT?
Answer: IIT Guwahati
Note: Param-Ishan has the power of 250 Teraflops & three hundred tera bites capacity. It can be used in the application areas like computational chemistry, computational fluid dynamics & optimization, etc.

7. Board of Control for Cricket in India (BCCI) on 15 September 2016 tied up with which financial services firm as an associate sponsor?
Answer: Janalakshmi Financial Services

8. India on 20 September 2016 successfully test-fired the most advanced surface-to-air missile 'Barak-8' off the Odisha coast. 'Barak-8' was jointly developed by India and?
Answer: Israel
Note: The long-range nuclear capable ballistic missile, developed jointly with Israel, was launched from a mobile launcher at the Integrated Test Range in Chandipur in Balasore district.

9. President Vladimir Putin’s United Russia party on 19 September 2016 won the Russian parliamentary election by securing 343 seats of the total 450 in the lower house. Name the lower house of the parliament of Russia?
Answer: Duma

10. Which company was recently conferred with the prestigious membership of the Asia-Pacific Aerospace Quality Group (APAQG)?
Answer: Hindustan Aeronautics Limited

8 comments:

  1. Thank you for sharing good contents.It's really helpful for me to learn good topics and various gk.

    ReplyDelete
  2. Thank you for such a sweet tutorial - all this time later, I've found it and love the end result. I appreciate the time you spent sharing your skills.

    happy wheels | monkey go happy|  unblocked games

    ReplyDelete
  3. You have posted a very detail document. I read all of your article and I really like it, I understand your point of view.
    * Street view

    ReplyDelete
  4. • Your article is great and rewarding. I like it very much. Hope to read more posts from you.
    * Boy names starting with E

    ReplyDelete
  5. Behind the sunny days, there will be rain and rain, so never lose faith, and keep walking, going to the end of your path.
    super smash flash 2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...