Featured post

Its Easy to Crack SSC CGL 2016 in just 15 Days Study Plan and Strategy

SSC CGL is one of the Popular and sustainable Department in which every second student want to crack this Exam. As on the Regular basis SS...

Free Online Test Series For SSC CGL 2016 Expert’s Tips and Tricks to Crack SSC CGL Exam | Preparation Tips

Top 50 GK Questions for Competitive Exams 2016-2017

General Knowledge for Competitive Exams download pdf for ssc cgl 2016 ibps and upsc gk questions for Competitive Exams 2016 pdf Free Online Test Series for Upcoming Exams Bank Exams visit FlizzIndia. Get Complete General Knowledge for Upcoming SSC Exams . Free online Mock Test series for ssc cgl 2017 exam.



1.       Mukesh Ambani has declared as the India’s Richest Person for the ______ consecutive year in a row in the 2015 Forbes Magazine’s India Rich list?
A.     7th    
B.     9th 
C.     10th 
D.    8th
Answer : B

2.      Name the film which has been selected as India’s Official entry to the Best Foreign Language category of the 88th Academy or Oscar Awards 2016?
A.     PK 
B.     Haider 
C.     Court 
D.    Queen
Answer : C 

3.      Who has been elected as the new President of the Cricket Association of Bengal (CAB?
A.     Sourav Ganguly
B.     Anil Kumble 
C.     Sunil Gavaskar
D.    Mohamed Azaruddin
Answer : A 

4.      Who is Yogi Berra?
A.     Volleyball Player 
B.     Cricket Player 
C.     Hockey Player 
D.    Baseball Player
Answer : D 

5.      Name the Commission which has submitted its report of Muzaffarnagar Riots?
A.     Verma Commission 
B.     Sahay Commission
C.     Mishra Commission 
D.    Shan Commission
Answer : B

6.      .Which of the following state has constituted a committee to suggest prospects of permanent settlement of shelter-less nomadic people of the state?
A.     Bihar
B.     Haryana 
C.     Madhya Pradesh 
D.     Maharashtra
Answer : B

7.      Which state has decided to increase the pension given to World War Soldiers?
A.     Assam
B.     Gujarat 
C.     Haryana 
D.    Punjab
Answer : C 

8.     Name the women journalist who won the most Prestigious Science Book Prize in Britain for the first time in 28 years history ?
A.     Gaia Vince 
B.     Gloria Steinem 
C.     Barbara Walters 
D.    Chirstiane Amanpour
Answer : A 

9.      Keshari Nath Tripathi, the present Governor of _______ has got additional charge as the Governor of Tripura.
A.       Rajasthan
B.     Manipur 
C.     West Bengal 
D.    Assam
Answer : C 

10.  Who has been appointed as the Sherpa of the G-20 Summit 2015?
A.     Sushma Swaraj
B.     Arun Jaitely 
C.     Rajnath Singh 
D.    Arvind Panagariya
Answer : D 

11.   What is the Theme of the International Translation Day 2015, which was celebrated on 30th September?
A.     The Changing face of translation and Interpreting
B.     Transformation of Translation is remarkable 
C.     Translation is the Heart Beat of Communication
D.    Translation and Translators Integrates the Nation
Answer : A 
12.  Who has been appointed as the Director General of Institute for Defence Studies and Analyses (IRDA)?
A.     Ankit Sharma
B.     BS Baswan
C.     Pranav Mistry
D.    Jayant Prasad
Answer : D 
13.  Union Government has appointed four Brand Ambassadors for the Digital India Programme, who among the following is NOT one of them?
A.     Krati Tiwari 
B.     Ankit Fadia 
C.     Sriniv Mistry
D.    Satwat Jagwani
Answer : C
14.  Which company has decided to invest $150 million for the Indian Startups?
A.     Qualcomm
B.     Yahoo
C.     Google
D.    Microsoft
Answer : A 
15.   What is the name of the second Guided Missile Destroyer which has been commissioned into the Indian Navy recently?
A.     INS Vajram
B.     INS Kochi
C.     INS Kolkata
D.    INS Mumbai
Answer : B 
16.  Lakhwar Hydro Electricity Project is built on which of the following river?
A.     Satluj 
B.      Yamuna 
C.     Krishna
D.    Ganga
Answer : B 
17.   Name the Indian Shooter who won Silver Medal in the Asian Air Gun Championship 2015 which was held at New Delhi?
A.     Gurpreet Singh
B.     Samaresh Jung
C.     Harihar Banerjee
D.    Gagan Narang
Answer : A 
18.  Banita Kumar is related to which of the following sports
A.     Archery
B.     Squash
C.     Kabbadi
D.    Wrestling
Answer : D 
19.  Name the Indian American Professor who has been awarded with the 2015 MacArthur Fellow “Genius Grant”?
A.     Sanjay Sivasamy 
B.     Jayachandran Subbaraj 
C.     Karthik Chandran 
D.    Ramesh Ramasamy
Answer : C 
20. Which city will host South Asian Games in January 2016?
A.     Bhopal and Jaipur
B.     Mumbai and Kolkata
C.     New Delhi and Pune
D.    Guwahati and Shillong
Answer : D 
21.  Name the person who has been recently honored by the UK City of Conventry?
A.     Narendra Modi 
B.     Ratan Tata 
C.     Adithya Birla  
D.    Mukesh Ambhani
Answer : B 
22. In which year India will hold the G20 Chair _______.
A.     2017
B.     2016
C.     2018
D.    2019
Answer : C 
23. World Vegetarian Day is observed on _________.
A.     2nd October 
B.     3rd October 
C.     30th September 
D.    1st October
Answer : D 
24. What is the name of the analysis used to detect Ebola?
A.     Hexagenomic 
B.     Octogenomic
C.     Pentagenomic
D.    Metagenomic
Answer : D 
25.  Which of the following state government has planned to implement National Food Security Act, 2013?
A.     Gujarat
B.     Uttar Pradesh
C.     Maharashtra
D.    Madhya Pradesh
Answer : B 
26. Which country has proposed the new four point “Peace Initiative” at UN?
A.     China
B.     India 
C.     Pakistan 
D.    Sri Lanka
Answer : C 
27.  Which is the first bank to launch m-Visa a Card-less and Device-less solution to make payments?
A.     ICICI Bank
B.     Axis Bank
C.     SBI  
D.    HDFC
Answer : A 
28. Which country is placed first position in the Global Competitiveness Report 2015-16?
A.     China
B.     Switzerland 
C.     Norway
D.    Sweden
Answer : B 
29. Who has been appointed as the CMD of SAIL?
A.     Pahlaj Nihalani
B.     Y Venugopal Reddy
C.     Dr. Anup K Pujari 
D.    Ratan Kumar Sinha
Answer : C 
30. Who is the winner of Wuhan Open Title ?
A.     Garbine Muguruza 
B.     Roberta Vinci
C.     Serena Williams 
D.    Venus Williams
Answer : D 
31.  In the Battle of Wandiwash, the English defeated
A.     the Dutch
B.     the French
C.     the Portuguese
D.    None of these
Answer : B

32. Indian Navy Act was passed on
A.     1921
B.     1925
C.     1927
D.    1930
Answer : C

33. The first president of the Republic of India was
A.     V.V.Giri
B.     Zakir Hussain
C.     Dr.Radhakrishnan
D.    Dr.Rajendra Prasad
Answer : D

34. The first ruler of Pala dynasty was
A.     Gopala
B.     Dharmapala
C.     Bhaskaravarman
D.    None of these
Answer : A

35.  The first to establish regular trade with India was
A.     Dutch
B.     Portuguese
C.     French
D.    English
Answer : B

36. The king of Kalinga in the Maurya period was
A.     Simuka
B.     Kharavela
C.     Kuvishka
D.    Kanishka
Answer : B

37.  Sea route in India was discovered by
A.     Columbus
B.     Amundsen
C.     Vasco–da–gama
D.    None of these
Answer : C

38. The treaty of Seringapatnam was between Cornwallis and
A.     Haider Ali
B.     Chand Bibi
C.     Tipu Sultan
D.    Nizam of Hyderabad
Answer : C

39. The Mauryan dynasty was overthrown by
A.     Kanishka
B.     Harsha
C.     Samudragupta
D.    Pushyamitra Sunga
Answer : D

40. Who among the following was not an exponent of Bhakti movement ?
A.     Shankaracharya 
B.     Nanak
C.     Ramanada 
D.    Kabir  
Answer : A

41.  The Bhakti Movement was first organized by
A.     Nanak
B.     Kabir
C.     Ramanuja
D.    Ramananda
Answer : C

42. An example of Chola architecture cab be seen at
A.     Kanchipuram
B.     Mahabalipuram
C.     Tanjore
D.    Ellora
Answer : C

43. Panchantra was written by
A.     Kaladisa
B.     Vishnu Sharma
C.     Tulsidas
D.    Banabhatta
Answer : B

44. Decimal system was introduced by
A.     Aryabhatta
B.     Brahmagupta
C.     Bhaskara
D.    None of these
Answer : C

45.  Who is known as the “Napoleon of India”?
A.     Samudragupta
B.     Akbar
C.     Chandragupta
D.    Ashoka
Answer : A

46. Who was the founder of the Gupta dynasty?
A.     Chandragupta I
B.     Chandragupta II
C.     Samudragupta
D.    Skandgupta
Answer : A

47.  Who was the greatest Buddhist commentator of the Buddhist canonical literature?
A.     Euddhaghosha
B.     Vasumitra
C.     Nagaijuna
D.    Ashvaghosha
Answer : D

48. The stone Age people had the first domestic
A.     Asses
B.     Dogs
C.     Horses
D.    Sheep
Answer : D

49. The Government invention of man in Palaeolithic Age was
A.     potter’s Wheel
B.     Fire
C.     metal implements
D.    spinning of cloth
Answer : B

50. Which was the first metal used by man?
A.     Copper
B.     Silver
C.     Bronze
D.    Brass
Answer : A







2 comments:

  1. Sir I read your post soo helpful for me and other guys here I show my blog sir check it and give some tips

    http://www.tipsonline.in/ssc-exam-general-knowlage-of-india-ssc-exam-prepration-2017/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...