Featured post

Its Easy to Crack SSC CGL 2016 in just 15 Days Study Plan and Strategy

SSC CGL is one of the Popular and sustainable Department in which every second student want to crack this Exam. As on the Regular basis SS...

Free Online Test Series For SSC CGL 2016 Expert’s Tips and Tricks to Crack SSC CGL Exam | Preparation Tips

Maths (Quantitative Aptitude) Previous year Questions with Answers for SSC 2016

Free online test series for ssc cgl 2016 Quantitative Aptitude. Maths previous year questions with and answers for upcoming ssc cgl exam 2016. Visit FlizzIndia for Free online test series and Daily GK UpdatesTips and Tricks


1.               The average age of boys and girls in a class is 10.5 yr. that of the boys is 10.6 yr and that of the girls is 10.1 yr. If there are 60 boys in the class, how many girls are there in the class?
(A)15  
(B)20
(C)22   
(D)25
Answer : A

2.              x is a whole number. If the only common factors of x and x2 are 1 and x, then x is
(A)1    
(B)a perfect square
(C)an odd number
(D)a prime number
Answer : D

3.              A sum of Rs. 1,000 is borrowed at a certain rate of interest. After 4 months, Rs 500 is again borrowed, but this time at a rate of interest that is thrice the original rate. At the end of the year, the total interest on both the amounts is Rs. 100. What is the original rate per annum?
(A)3.33% 
(B)5%
(C)8%  
(D)10%
Answer : B

4.              If a person drives at a speed, which is 3/2 of his usual speed. If takes him 4/5 hour less  time then the normal time. Find his original times.  
(A)4  
(B)5
(C)6  
(D)7
Answer : C

5.              A tank can be filled by one tap in 10 min and by another in 30 min. Both the taps are kept open for 5 min and then the first one is shut off. In how many minutes more is the tank completely filled?
(A)5   
(B)7.5
(C)10   
(D)12
Answer : C

6.              The rate of simple interest on a sum of money is 6 percent per annum for the first 3 yr, 8 percent per annum for the next 5 yr and 10 percent per annum for the period beyond 8 yr. If the simple interest accrued by the sum for a total period of 10 yr is Rs 1,560, what is the sum?
(A)Rs. 1,500 
(B)Rs.3,000
(C)Rs.2000 
(D)Data Inadequate
Answer : C

7.              Line AB is 24 m in length and is tangent to the inner one of the two concentric circles at point C. Points A and B lie on the circumference of the outer circle. The distance of the chord from the centre is 5 cm . The radius of the outer circle is
(A)13m  
(B)5m
(C)7m  
(D)4m
Answer : A

8.              Divide Rs 1,000 into two parts so that if the two parts are invested at 4% and 5% simple interest, the total yearly income may be Rs 46.50.
(A)Rs 350 at 4% and Rs 650 at 5% 
(B)Rs 650 at 4% and Rs 350 at 5%
(C)Rs 400 at 4% and Rs 600 at 5% 
(D)Rs 600 at 4% and Rs 400 at 5%
Answer : A

9.              A large cube is formed from the material obtained by melting of three cubes 3cm, 4cm and 5cm respectively. Find the ratio of the total surface area of the smaller cubes to the larger cube? 
(A)2:1  
(B)3:2
(C)25:18  
(D)27:20
Answer : C

10.           A can do a certain work in 12 days. B is 60% more efficient than A. How many days will B and A together take to do the same job?
(A)80/13  
(B)70/13
(C)75/13  
(D)60/13
Answer : D



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...