Featured post

Its Easy to Crack SSC CGL 2016 in just 15 Days Study Plan and Strategy

SSC CGL is one of the Popular and sustainable Department in which every second student want to crack this Exam. As on the Regular basis SS...

Free Online Test Series For SSC CGL 2016 Expert’s Tips and Tricks to Crack SSC CGL Exam | Preparation Tips

Top Indian History Questions with Answers for Competitive Exams

India History For Competitive Exams 2016. GK Questions for SSC IBPS and UPSC Exams 2016. Follow our daily Current Affairs and Daily GK Updates. Free Online Test Series for SSC 2016. All the SSC Aspirants are suggested to Follow CGL Syllabus 2016 and prepare Accordingly.


1.    The Bhakti Movement was first organized by  
A.  Nanak
B.  Kabir
C.  Ramanuja
D.  Ramananda
Answer : C

2.    An example of Chola architecture cab be seen at 
A.  Kanchipuram
B.  Mahabalipuram
C.  Tanjore
D.  Ellora
Answer: C

3.    Panchantra was written by  
A.  Kaladisa
B.  Vishnu Sharma
C.  Tulsidas
D.  Banabhatta
Answer: B

4.    Decimal system was introduced by  
A. Aryabhatta
B. Brahmagupta
C. Bhaskara
D. None of these
Answer: C

5.    Who is known as the “Napoleon of India”?  
A.  Samudragupta
B.  Akbar
C.  Chandragupta
D.  Ashoka
Answer: A

6.    Who was the founder of the Gupta dynasty? 
 A.  Chandragupta I
B.  Chandragupta II
C.  Samudragupta
D.  Skandgupta
Answer: A

7.    The stone Age people had the first domestic 
 A.  Asses
B.  Dogs
C.  Horses
D.  Sheep
Answer: D

8.    The Government invention of man in Palaeolithic Age was  
A. potter’s Wheel
B. Fire
C. metal implements
D. spinning of cloth
Answer: B

9.    Which was the first metal used by man?  
A.  Copper
B.  Silver
C.  Bronze
D.  Brass
Answer: A

10. Which one of the following Harappan sites had a dock?  
A.  Harappa
B.  Mohenjodaro
C.  Lothal
D.  Alamgirpur
Answer: C

11. The extreme form of Ahimsa or non violence is practiced in  

A.  Jainism
B.  Hinduism
C.  Buddhism
D.  Sikhism
Answer: C

12. The Aryans came to India from  
A.  South East Asia
B.  Eastern Europe
C.  Central Asia
D.  None of the above
Answer: C

13. Alexander died at  
A. Patala
B. Taxila
C. Babylon
D. Gedrosia
Answer: C

14. The Gandhi Mandapam where Gandhiji’s ashes were placed before immersion is in 
 A.  Kanyakumari
B.  Gandhinagar
C.  Ahmedabad
D.  Ganga
Answer: A

15. Who introduced the system of Local boards or Local Bodies in India?  
A.  Lord Lytton
B.  Lord Ripon
C.  Lord Curzon
D.  Lord Mayo
Answer: B

16. Who introduced the system of Local boards or Local Bodies in India?  
A.  Lord Lytton
B.  Lord Ripon
C.  Lord Curzon
D.  Lord Mayo
Answer: B

17. Which of the following Harappan sites had a dock?  
A.  Lothal
B.  Harappa
C.  Alamgirpur
D.  Mohenjodaro
Answer: A

18. The Indus Valley Civilization belongs to the  
A.  Palaeolithic Age
B.  Mesolithic Age
C.  Neolithic Age
D.  Chalcolithic Age
Answer: C

19. The family of the Rig Vedic Aryans was  
A.  Matriarchal
B.  Matrilineal
C.  Patrilineal
D.  Patriarchal
Answer: D

20. The fourth Buddhist Council was held at  
A.  Rajagriha
B.  Vaishali
C.  Kundalavana
D.  Patliputra
Answer: C

21. The first Buddhist Council was held in the reign of  
A.  Ajatashatru
B.  Ashoka
C.  Kanishka
D.  Bimbisara
Answer: A

22. Lord Buddha was born in  
A.  Vaishali
B.  Pataliputra
C.  Lumbini
D.  Bodh Gaya
Answer: C

23. The largest grant of villages to temples and brahmana was given by the ruling dynasty known as  
A.  The Palas
B.  The Guptas
C.  Pratiharas
D.  Rashtrakutas
Answer: B

24. Adigranth is the religious book of  
A.  Parsis
B.  Sikhs
C.  Hindus
D.  Buddhists
Answer: B

25. The first President of the Republic of India was  
A.  V.V. Giri
B.  Dr. Radhakrishnan
C.  Dr. Rajendra Prasad
D.  Zakir Hussain
Answer: C

26. The French Revolution took place in the year  
A.  1647
B.  1729
C.  1775
D.  1789
Answer: D

27. Which metal was first used by the Indus people?  
A.  Gold
B.  Silver
C.  Tin
D.  Carlinean
Answer: B

28. Which of the following regions did not form the part of Ashoka’s empire? 
 A.  Taxila
B.  Kanauj
C.  Kashmir
D.  Madras
Answer: D

29. The founder of the first Afghan rule in India was  
A.  Sikandar Lodi
B.  Sher Shan Suri
C.  Bahlul Lodi
D.  Ibrahim Lodi
Answer: D

30. The Indus Valley houses were built of
A. Bamboos
B. Wood
C. Bricks
D. Stone
Answer: C




8 comments:

  1. question 11 answer is option A and not option C

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. thnxxxx rajnish keep visit flizzindia for more useful tips

      Delete
  3. Q No.6 , all options are wrong, founder of Gupta Dynasty is Sri Gupta

    ReplyDelete
  4. Yes the founder was sri Gupta.. Chandragupta was first ruler not founder..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...