Featured post

Its Easy to Crack SSC CGL 2016 in just 15 Days Study Plan and Strategy

SSC CGL is one of the Popular and sustainable Department in which every second student want to crack this Exam. As on the Regular basis SS...

Free Online Test Series For SSC CGL 2016 Expert’s Tips and Tricks to Crack SSC CGL Exam | Preparation Tips

Indian Geography Objective type Questions for SSC and IBPS Exams 2016

Indian Geography gk questions for Competitive exams 2016. Objective type GK Questions for ssc and IBPS. follow our daily GK Updates and Current affairs


1. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ?

(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Kaveri
(D) Tapi
2. With reference to the climate of India, the western disturbances originate over which
one of the following ?

(A) Arabian Sea
(B) Baltic Sea
(C) Caspian Sea
(D) Mediterranean Sea

3. In which one of the following states is the Nanga Parbat peak located ?

(A) Sikkim
(B) Himachal Pradesh
(C) Jammu and Kashmir
(D) Uttarakhand
4. In India, which of the following are the Southernmost hills ?

(A) Anaimalai hills
(B) Cardamom hills
(C) Nilgiri hills
(D) Javacli hills
5. Where are the coal reserves of India largely concentrated ?

(A) Son valley
(B) Mahanadi valley
(C) Damodar valley
(D) Godavari valley
6. Which of the following Indian island lies between India and Sri Lanka ?

(A) Elephanta
(B) Nicobar
(C) Rameshwaram
(D) Salsette
7. In which state do the Mansoon arrives first ?

(A) Assam
(B) West Bengal
(C) Maharashtra
(D) Kerala
8. Which one of the following Indian states leads in the production of rubber ?

(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh
9. Which one of the following areas of India does not come under the zone of high
seismic intensity ?

(A) Uttarakhand
(B) Karnataka Plateau
(C) Kachchh
(D) Himachal Pradesh
10. Between which ranges does the Kashmir valley in the Himlayas lie ?

(A) Siwalik and Pir Panjal
(B) Pirpanjal and Dhauladhar
(C) Zanskar and Pir Panjal
(D) Dhauladhar and Zanskar

11. Indravati is a tributary of which river ?

(A) Ganga
(B) Godavari
(C) Krishna
(D) Mahanadi
12. Which one of the following Indian rivers forms an estuary ?

(A) Godavari
(B) Kaveri
(C) Tapi
(D) Mahanadi
13. What is the name of the major base of Indian Navy at Karwar ?

(A) INS Kadamba
(B) INS Vikramaditya
(C) INS Harshvardhan
(D) INS Kushan
14. Where is Thattekad Bird Sanctuary located ?

(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh
15. In which one of the following states of India is the Pamayangtse Monastery situated
?

(A) Nagaland
(B) Himachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Arunachal Pradesh

1. (B)
2. (A)
3. (C)
4. (B)
5. (C)
6. (C)
7. (D)
8. (C)
9. (B)
10. (C)
11. (B)
12. (C)
13. (A)
14. (A)
15. (C)



3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...