Featured post

Its Easy to Crack SSC CGL 2016 in just 15 Days Study Plan and Strategy

SSC CGL is one of the Popular and sustainable Department in which every second student want to crack this Exam. As on the Regular basis SS...

Free Online Test Series For SSC CGL 2016 Expert’s Tips and Tricks to Crack SSC CGL Exam | Preparation Tips

Important GK Questions for SSC CGL and SSC CPO 2016

GK Questions for SSC CGL and CPO 2016. Daily GK Updates for Staff Selection Commission. Prepare for SSC Tier 1 Exam 2016. GS For SSC.



S.No.
Questions
Answers
1.
According to census 2011 what is the population density of India
382
2.
Census 2011 is the _____ census of India
15th
3.
What is the Male and Female Literacy rate?
Male- 82.14%, Female- 65.46%
4.
Which India Union Territory has highest sex ratio?
Pondicherry
5.
According to Census 2011 which Indian state has highest fertility rate?
Meghalaya
6.
What is the population growth rate of India in Census 2011?
17.64%
7.
Which state has highest population in India?
Uttar Pradesh
8.
What is the female sex ratio against 1000 male?
914 females
9.
Which Indian state has low literacy rate with 63.82%?
Bihar
10.
According to Census 2011, India has the _____ % of World’s population?
17.5%
11.
Which Union Territory has Lowest population with the Population of 64,429?
Lakshadweep
12.
According to Census 2011, which state has lowest rural population?
Sikkim
13.
What is the total number districts in India as per census 2011?
640
14.
Which state has highest urban population?
Maharashtra
15.
Which Union Territory has highest literacy rate?
Lakshadweep (92.9)
16.
According to Census 2011 which is the most populated district?
Thane
17.
State with lowest population density?
Arunachal Pradesh
18.
State with highest population density?
19.
According to Census 2011, which state has highest rural population?
Uttar Pradesh
20.
Which state has highest literacy rate?
Kerala (93.91%)
21.
Who is the 2011 Census Commissioner of India?
C. Chandramouli
22.
What is the total literacy rate of India?
74.04%
23.
Male and Female literacy rate of India as per Census 2011
Male- 82.14%, Female- 65.46%
24.
Which Union Territory has lowest literacy rate?
Dadar and Nagar Haveli
25.
State with highest sex ratio?
Kerala (1084/1000)
26.
State with lowest sex ratio?
Haryana

Objective Type Questions 


1. Who was appointed as the President and Managing Director of General Motors India?
a)    Arvind Saxena
b)    Stefan Jacoby
c)    Kaher Kazem
d)    Zuber Ahmed
e)    None of these
Answer : C

2. Name the bill that was passed by Rajya sabha provides for filing of cheque bounce cases at the place where a cheque is presented for clearance and not the place of issue?
a)    Negotiable Instruments Act Bill 2015
b)    The Banking laws Bill 2015
c)    The  Indian Stamp Bill,2015
d)    The Prevention of Money Laundering Bill,2015
e)    None of these
Answer : A

3. Which state becomes the first state of India to join UDAY Scheme?
a)    Jharkhand
b)    Andhra Pradesh
c)    Rajasthan
d)    Gujarat
e)    Punjab
Answer : B

4. Name the political coalition that won Venezuelan parliamentary election?
a)    Democratic Unity Roundtable
b)    United Socialist party of Venezuela
c)    Communist party of Venezuela
d)    Fatherland for all
e)    None of these
Answer : A

5. Pune and Rajkot became the interim franchises in Indian Premier League (IPL) till 2017. Name the company that owns Pune Franchise?
a)    New Rising
b)     Intex Mobiles
c)    Chettinad cements
d)    Axis Clinicals
e)    None of these
Answer : A

6. Vyachakurahalli village became first smokeless village in the country. Identify the state to which it belongs to?
a)    Karnataka
b)    Telengana
c)    Kerala
d)    Tamil Nadu
e)    Madhya Pradesh
Answer : A

7. The International Volunteer Day was observed on?
a)    Dec 2
b)    Dec 5
c)    Dec 3
d)    Dec 4
e)    Dec 7
Answer : B

8. When is the World Soil day Observed?
a)    Dec 2
b)    Dec 3
c)    Dec 4
d)    Dec 5
e)    Dec 7
Answer : D

9. Who is the current Union Environment Minister?
a)    Jayant Sinha
b)    Prakash Jawadekar
c)    Ananth Kumar
d)    Ananth Geete
e)    None of these
Answer : B

10. Which state launched the international Festival on Birds in a bid to promote state as an International bird watching destination?
a)    Bihar
b)    Delhi
c)    Uttar Pradesh
d)    Haryana
e)    Maharashtra
Answer : C



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...