Featured post

Important Study Material for SSC CHSL 2017 GK and English pdf

Study Material for Upcoming SSC CHSL Exam 2017 Download free GK and Current Affairs from the SSC Portal. English and Quantitative Aptitude...

Advertisement

Free Online Test Series For SSC CGL 2016 Expert’s Tips and Tricks to Crack SSC CGL Exam | Preparation Tips

Important GK Questions daily gk updates

1.KYC’ (Know Your Customer) norms were implemented in the Indian banking system in 2002 as per the directive of ?
Ans : RBI
2.Often, we read in the newspapers that several Indian companies are taking the FCCB route to raise capital. What does the term FCCB stand for?
Ans : Foreign Currency Convertible Bond

3.LAF is an indirect instrument of monetary policy, which is used by \RBI to regulate the liquidity in banking system. ‘LAF’ stands for?
Ans : Liquidity Adjustment Facility
4.On the basis of which commission was RBI established?
Ans : Hilton Young Commission
5.Life insurance and general insurance companies like LIC, ICICI Prudential, ICICI Lombard, National Insurance etc. are regulated by which organisation?
Ans : IRDA
6.‘CAMELS’ is a type of Bank Rating System. In CAMELS, what does ‘C’ stand for?
Ans : CAMELS is a type of Bank Rating System. (C) stands for Capital Adequacy, (A) for Asset Quality, (M) for Management, (E) for Earnings, (L) for Liquidity and (S) for Sensitivity to Market Risk.
7.Which among the following is correct?
Ans : Ways and means advances given by RBI are nowhere related to state’s revenue.
8.Which of the statements mentioned below is/are correct?
Ans : T-bills are short-term money market instruments
9.In India, which among the following is/are a part of Legal Tender Money?
Ans : Both coins and currency notes
10.In TRIPS, what does ‘I’ stand for?
Ans : TRIPS: Trade Related Intellectual Property Rights

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...