Featured post

Important Study Material for SSC CHSL 2017 GK and English pdf

Study Material for Upcoming SSC CHSL Exam 2017 Download free GK and Current Affairs from the SSC Portal. English and Quantitative Aptitude...

Free Online Test Series For SSC CGL 2016 Expert’s Tips and Tricks to Crack SSC CGL Exam | Preparation Tips

Important Indian History GK Questions With Answers Asked in SSC and UPSC

Important GK Questions for upcoming SSC Exams IBPS Exams Complete GK Updates objective type Questions and Test Series for IBPS UPSC and SSC . Important Indian History GK Questions with answers asked in previous SSC/UPSC Exams 2014. You can download our Daily GK Updates from our General Knowledge Page. Latest Current Affairs.




1. Who was the founder of Haryanka dynasty?
Answer: Bimbisara

2. Who was the last ruler of Nanda dynasty?
Answer: Dhana Nanda

3. Which Indian bird or animal was widely exported during the Sangam Age?
Answer: Peacock

4. Where was the central point or meeting point of Indo-Roman trade?
Answer: Alexandria

5. Which Sangam composition is known as ‘The Bible of Tamil Land’?
Answer: Tirukkural

6. Who were the richest and biggest land owning class during the Sangam Age?
Answer: Velas

7. Who wrote Shilappdikaram in Sangam Literature?
Answer: Elango Adigal


8. Indra Vihara was the monastery of which religion?
Answer: Buddhist


9. How many literary compositions were there in Sangam Literature?
Answer: Eight

10. What was called Iravu during the Sangam Age?
Answer: Extra demands or forced gift.

11. Udiyageral was a ruler of which dynasty?
Answer: Chera dynasty

12. The students of Sangam Age were called by which name?
Answer: Pillai

13. Which type of village was known as Mudur in Sangam Age?
Answer: Old village

14. Which particular site is believed to represent the meeting point of the three Sangam Kingdoms?
Answer: Madukkarai

15. What was the state emblem of Pandya rulers?
Answer: Fish

16. Who was the composer of ‘Manimekalai’?
Answer: Sitalai Sattanar

17. Where was the second Sangam Literature held?
Answer: At Kapatapuram or Alaiway

18. What were Mauryans called by Jainism and Buddhism?
Answer: Mayur

19. Who was the founder of Maurya Empire?
Answer: Chndragupta Maurya

20. What was the early name of Chanakya?
Answer: Vishnugupta


You can Also Check Our Latest Updates : 

5 comments:

  1. Learn and practice important MCQ on Current affairs, Education, GK, Himachal Pradesh for Competitive Exams & Govt. jobs
    http://www.gkindiaonline.com/

    ReplyDelete
  2. Your site looks great, I’m loving the parallax scrolling on the home page

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...